Γρήγορη μετάβαση

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

    networked_screen.pngΑφορμή γι αυτό το άρθρο στάθηκε η παρουσίαση του photoshop express, μιας νέας υπηρεσίας της adobe, την οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να επεξεργαζόμαστε φωτογραφίες online, όπου κι αν βρισκόμαστε. Αρκεί να έχουμε έναν browser και internet. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτόγνωρο, εδώ και καιρό υπάρχει το google docs ας πούμε, που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να επξεργαστούμε online, έγραφα κειμένου, λογιστικά φύλλα ή παρουσιάσεις. Βλέποντας τόσο μεγάλα ονόματα όπως η google και η adobe να μπαίνουν στο παιχνίδι, δεν είναι δύσκολο να φανταστείς που οδηγούμαστε…

    Άραγε θυμάστε τις παλιές εποχές όπου υπήρχαν χαζά τερματικά που συνδέονταν σε έναν κεντρικό υπολογιστή; Είχαν μόνο οθόνη και πληκτρολόγιο και συνδέονταν δικτυακά με αυτόν. Οι εφαρμογές έτρεχαν και αποθήκευαν τα δεδομένα στον κεντρικό υπολογιστή. Σε λίγα χρόνια ίσως φτάσουμε κι εμείς σε μια εξελιγμένη μορφή του παρελθόντος. Στο σπίτι μας, στα τρένα, στις καφετέριες, στα ξενοδοχεία, θα υπάρχουν (multi)touch, δικτυωμένες, οθόνες κι εμείς απλά θα έχουμε ένα λογαριασμό, πιθανότατα με συνδρομή και θα μπαίνουμε απ’ οπουδήποτε στα δεδομένα μας. Δεν θα χρειάζονται φορητοί υπολογιστές ή εξωτερικοί σκληροί δίσκοι για να μεταφέρουμε τα δεδομένα και τα προγράμματά μας. Όπου κι αν βρισκόμαστε θα κάνουμε log-in και θα έχουμε τα δεδομένα μας και το χώρο εργασίας μας. Δεν θα αγοράζουμε πλέον υπολογιστές, αλλά φτηνά «τερματικά». Από ‘κει και πέρα θα χρησιμοποιούμε υπηρεσίες, είτε δωρεάν είτε με πληρωμή.

    Η μετάβαση φυσικά θα είναι ομαλή και σταδιακή, δεν θα γίνουν τα πράγματα από τη μία στιγμή στην άλλη. Αρχικά αυτή η νέα φιλοσοφία είναι συμπληρωματική της υπάρχουσας. Με τον καιρό, η υπάρχουσα θα γίνει συμπληρωματική της νέας, έως ότου η νέα κυριαρχήσει σχεδόν ολοκληρωτικά. Μέχρι τότε βέβαια θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Η παροχή ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων ας πούμε, θα είναι κάτι τόσο κοινότυπο, όσο η παροχή νερού και ρεύματος σε ένα σπίτι. Πόσο λέτε να απέχουμε από αυτή την εποχή; 10-15 χρόνια; Δε νομίζω παραπάνω.

    Άραγε η ιστορία επαναλαμβάνεται; Ναι επαναλαμβάνεται, αλλά υπό άλλες συνθήκες, με νέα δεδομένα. Σαν τα fractal ένα πράγμα, που δημιουργούν δομές όμοιες, αλλά ποτέ ακριβώς ίδιες.

    4 Σχόλια to “Η ιστορία επαναλαμβάνεται;”